PALMS BET 7SPORT BWIN

Със сълзи на очи: Надал обяви отказването си (видео)

Със сълзи на очи: Надал обяви отказването си (видео)
10-10-2024 13:45 | Диляна Соколова

Една от най-големите легенди в тениса Рафаел Надал обяви официално своето оттегляне от състезателна дейност. Испанецът ще окачи ракетата си след последното си участие за Испания на Финалите за Купа Дейвис, които са през ноември в Малага.

 

Днес Рафа разпространи прощално видео, в което обяви новината за оттеглянето си.

 

Каквото и да се каже за Надал ще е малко.

 

Любимец и идол на поколения любители на спорта, вдъхновение и мотивация за безброй млади тенисисти, той ще остане в историята като един от великаните, като Краля на клея.

 

Изявлението:

 

„Реалността е, че имах няколко трудни години, особено последните две. Не можех да играя без ограничения. Очевидно е, че решението е трудно и ми отне известно време да го взема. Но всичко в този живот има своето начало и край и смятам, че сега е правилното време да сложа край на една кариера, която беше по-дълга и успешна отколкото някога съм си представял. 

 

Много се вълнувам, че последният ми турнир ще са Финалите на Купа Дейвис, където ще играя за страната си. Така ще затворя кръга, след като една от първите и най-големите радости като професионален играч бяха финалите на турнира в Севиля през 2004 година. Чувствам се супер, супер късметлия заради нещата, които имах възможността да преживея.

 

Искам да благодаря на цялата тенис индустрия. На всички в този спорт. 

 

На дългогодишните ми колеги, особено на най-големите ми опоненти. Прекарали сме много, много часове заедно и имаме много спомени, които няма да забравя до края на живота си. 

 

Да говоря за екипа си ми е малко по-трудно. Защото в края на краищата отборът е много важна част от живата ми. Те не са само моите колеги, но и приятели. Били са до мен в моментите, когато наистина съм имал нужда. В много тежки моменти,  в много хубави също така, моменти, в които съм имал нужда от подкрепа. Живели сме заедно дълго време и е трудно да обясня. 

 

Семейството е всичко за мен. Майка ми - тя е направила всички възможни саможертви, за да имаме всичко. 

 

Съпругата ми Мери - заедно сме от 19 години. Благодаря ти за всичко. Ти беше идеалният партньор в пътуванията през всичките тези дълги години на моята кариера. Да се прибера вкъщи и да видя как синът ни расте всеки ден е една сила, която ме е държала жив и зареден с нужната енергия да продължавам. 

 

Благодаря на сестра ми, с която винаги сме имали невероятни отношения. 

 

На чичо ми, който е причината да започна да играя тенис. Вярвам, че благодарение на него успях да преодолея много трудни ситуации в моята кариера. 

 

И баща ми - който винаги е бил вдъхновение за мен във всеки един смисъл на думата. Той е пример за труд и справяне с препятствия. Много, много благодарности и за него.  

 

И за финал - благодарен съм и на вас, феновете. Не мога да изразя благодарността си как сте ме карали да се чувствам. Във всеки един момент ми давахте изключителна енергия. Наистина, всичко, което съм преживял, е една сбъдната мечта. 

 

Оттеглям се, знаейки, че дадох всичко от себе си, че направих всичко възможно. За да приключа, ще кажа - хиляди благодарности на всички и до скоро!”


Колкото и да изброяваме успехите му, пак няма да покрием всичко.

 

Надал е носител на 22 титли от Големия шлем, което му отрежда второ място за всичко времена в мъжкия тенис. 14 от тези титли са на Ролан Гарос, където той доминира като никой друг в историята на тениса, завършвайки с баланс от 112 победи и 4 загуби. Испанецът има титли от всичките мейджъри, а на върха на ранглистата е прекарва 209 седмици.

 

Преди две десетилетия Рафаел се появява на ATP сцената и бързо започва да застрашава доминацията на Роджър Федерер. Тяхното съперничество, украсено  от различните им стилове на игра и подход, ще запали отново световния интерес към тениса и ще даде началото на „Златната ера на тениса”, както мнозина я наричат. 

 

По-късно на върха към тях се присъединява и Новак Джокович, заедно с когото двамата издигат физическата част на тениса на нова невиждано ниво в множеството си здрави, красиви и невероятни битки на корта. Тяхното съперничество е най-изобилното в съвременния тенис - 60 срещи, като сърбинът води с 31-29 победи.


Надал се утвърждава като доминатор на клея, като същевременно развива играта си на другите настилки, а стилът му променя спорта. Мощта и топспинът, които той генерира, са невиждани. През 2008 печели Уимбълдън след победа над Федерер в един от най-великите мачове за всички времена. 

 

Освен много успехи, които има, заради агресивния си стил на игра Рафаел се бори и множество контузии, както някои заболявания - синдром на Мюлер-Вайс, дегенеративна болест на ходилото, които го вадят за съществени периоди от игра. 

 

Всичко това обаче прави постиженията му още по-значими. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Микелсен заменя Медведев във Виена
Алкарас победи Надал в Рияд и ще играе със Синер на финала
Димитров срещу Щрикер в петък вечер
Григор Димитров: Никога не съм играл срещу Щрикер
Григор с първа победа в Стокхолм от 7 години насам
Виктор Марков отпадна във втория кръг в Уинстън-Сейлъм
Вавринка напомни за най-добрите си дни на корта
Тиафо продължава напред след обрат над Еванс
Медведев отказа участие във Виена в последния момент
Радулов започна с победа на турнир в Португалия