PALMS BET 7SPORT BWIN

Еволюцията на оборудването и технологиите за тенис: революция, променяща играта

Еволюцията на оборудването и технологиите за тенис: революция, променяща играта
23-09-2024 16:01 | Tennis24.bg

Тенисът, понякога наричан „спортът на кралете“, изминава дълъг път през последните няколко века. От дървени ракети и обикновени кожени обувки до високотехнологични композитни материали и екипировка за подобряване на представянето, спортът вече е едно цяло с модерните технологии. Но докъде стига тази връзка и къде е започнала?

 

Еволюцията на тенис ракетите и кордажите


Тенис ракетите са изминали дълъг път от своето скромно начало като издълбани дървени дъски с кордаж от черва. Най-ранните тенисисти е трябвало да боравят с тежки дървени ракети, изискващи груба сила и прецизност. Тези тежести са премахнати през 80-те години на миналия век, когато производителите започват да експериментират с карбонови влакна, графит и кевлар. Тези леки, но силни материали са проектирани с мисъл за аеродинамиката. Сред тях са и титан и бор, които позволяват на играчите да удрят топката с по-голяма скорост и точност от всякога.

 

Но не само рамката на ракетата се е променила; кордажът също претърпява радикално преобразяване. Естественият кордаж, който някога е смятан за най-добрия за мощност и контрол, са заменя със синтетични опции, които залагат на издръжливост, мощност и въртене (спин). Полиестерният кордаж например позволява на първокласни играчи, като Рафаел Надал, да правят невероятни топспинове на топката – постижение, почти невъзможно с по-ранната технология на кордажа. Всички тези промени правят спорта по-бърз и по-агресивен.

 

Обувки и облекло: от комфорт до подобряване на представянето


Обувките за тенис от началото на 20-ти век са проектирани единствено за комфорт, с минимална подкрепа за интензивните движения, които спортът изисква. Модерните тенис обувки, от друга страна, са проектирани с усъвършенствани системи за омекотяване, абсорбиране на удари и противоплъзгащи подметки, които предотвратяват травми, като същевременно повишават пъргавината. Някои от най-големите имена, залагащи на тази технология, са Монте Карло и Лас Вегас на спортните облекла – Nike и Adidas. Тези марки са инвестирали сериозно както в изследвания, така и в развитие, с цел да създадат обувки, които правят обикновените и професионални играчи по-бързи и по-добри в смяната на посоката – предимства, които са от решаващо значение в съвременния тенис.

 

Подобна еволюция се случва с облеклото за тенис, което преминава от прости памучни ризи и шорти към високотехнологични материи. Те премахват потта, регулират телесната температура и дори намаляват мускулната умора. Джакпотът сред тях е компресионното облекло, което е предназначено да подобри кръвообращението и да помогне на спортистите да се възстановят по-бързо по време на дълги мачове.

 

Такива нововъведения са успех за поддържане на върхови постижения през продължителни периоди, особено по време на изтощителните пет сета в турнирите от Големия шлем.

 

 

Влияние върху представянето и стратегията на играча


Спортът тенис е напълно променен от комбинацията от по-леки ракети, по-издръжливи кордажи и модерни обувки. Играчите сега удрят по-силно, движат се по-бързо и поддържат по-дълги размени на удари от всякога. Съвременният тенис изисква по-високи нива на атлетизъм и стратегическо мислене. Това е мястото, където настъпва значителна промяна в стратегията, като пазарите за залагания и залагащите на спортни срещи я анализират из основи.

 

Технологичните ъпгрейди водят до по-агресивен стил на игра, където доминират размените на удари на основната линия, тежкият топспин и мощните сервиси. Тази еволюция принуждава играчите да възприемат нови стратегии, които използват слабите страни на опонента или оптимизират силните им страни. Неразделна част от еволюцията на тази стратегия са анализите на данни, видео анализите и носимите технологии.

 

Възходът на залаганията на живо и мобилния тенис хазарт


Известно количество хазарт винаги е съществувало в играта на тенис. Идеята да залагате на любимия си спортист не е нищо ново, но съвременните залагащи на тенис са станали много иновативни в това как го правят. Те вече не търсят сенчести спортни залози в тъмни улички, сега просто изваждат телефоните си и залагат, понякога докато тече мач. Някои спортисти дори залагат на себе си и взимат големи печалби, когато спечелят или загубят мач.

 

Най-обичаните от всички тенис залози са залозите на живо, при които залагащите, с помощта на данни на живо, виждат накъде ще се обърнат шансовете. След това те бързо правят залози, за да извлекат максимума от играч, който се представя по-добре или по-зле от прогнозираното от пазарите. Защо ви казваме всичко това? Защото обикновено можете да предвидите как ще завърши даден мач, като просто погледнете коефициентите на залозите. Това важи дори за големи събития, като Уимбълдън.

 

 

Какво има на хоризонта?


Изглежда, че технологичното развитие на тенис оборудването и технологиите няма край. Можем да очакваме още доста подобрения, особено в носимото и смарт оборудване. Вече се тестват ракети със сензори, които проследяват всеки удар, предоставяйки данни за скоростта, въртенето и траекторията на топката. Разработват се и интелигентни обувки, които дават обратна връзка в реално време за позиционирането на крака, като първите прототипи дават смесени, но оптимистични резултати. Естествената следваща стъпка е използването на AI и машинен език в анализа на данни, както и VR и AR технология в рутинните тренировки. Можем да се обзаложим, че бъдещето на тениса със сигурност ще бъде вълнуващо и че сайтове като този ще ви помогнат да подкрепите любимите си спортисти.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Адриан Андреев остана на крачка от основната схема
Музети заслужи трети опит да спечели трофей през сезона
Марин Чилич на първи финал от две години насам
Рибакина отказа всички турнири до Финалите на WTA
Григор Димитров затваря Топ 10 на ранглистата
Виктория Томова на крачка от Топ 50 (ранглиста)
Европа си върна трофея от Лейвър Къп
Адад Мая победи Касаткина на финала в Сеул
Първа WTA титла за Ребека Срамкова
Френският треньор Патрик Симон с открита тренировка в Свиленград