PALMS BET 7SPORT BWIN

България победи Салвадор и ще играе за влизане в Световна група I на Купа Дейвис

България победи Салвадор и ще играе за влизане в Световна група I на Купа Дейвис
16-09-2024 16:28 | Tennis24.bg

Янаки Милев направи обрат срещу Марсело Аревало в решителната пета среща от двубоя в Пловдив с 2:6, 6:1, 7:6(6) и България победи Салвадор в мача от Световна група II на Купа „Дейвис”, неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже.

 

Аревало, който е шампион в мъжките двойки на „Ролан Гарос” през 2022 и 2024 година и полуфиналист при дуетите на Откритото първенство на САЩ по-рано през този месец, спечели първата част с убедително 6:2. 

 

Озовал се в ролята на догонващ, Милев не се разколеба и стартира по-концентрирано в началото на втория сет, за да поведе с 2:1. В четвъртия гейм той реализира решителен пробив и впоследствие го затвърди за 4:1. След това втората ракета на България още веднъж спечели подаването на Аревало и изравни след 6:1 във втората част.

В третия сет и двамата тенисисти изпитваха затруднения в решителните моменти. Частта започна с разменени пробиви. Стигна се до 3:3, а след това и до нови две поредни загубени подавания от сервиращия за 4:4.

 

В деветия гейм серията от пробиви продължи и Милев поведе с 5:4, но сервирайки за мача, българинът не успя да затвори срещата и Аревало изравни при 5:5.

 

Представителят на Салвадор взе своя сервис гейм за 6:5 и стигна до три поредни точки за спечелване на мача при 0:40 в 12-ия гейм. Янаки Милев обаче показа характер и отрази и трите възможности, а впоследствие вкара сета в тайбрек.

 

В него 20-годишният тенисист от Пловдив рано се озова в ролята на догонващ при 1:4 точки, но отново не се предаде и направи впечатляващ обрат до 6:4 и два поредни мачбола.

 

На собствен сервис Милев обаче пропусна и двата шанса и се стигна до ново равенство 6:6. Топка в мрежата на Аревало в следващото разиграване осигури още една възможност за българина да затвори срещата и този път той се възползва, за да донесе и крайния успех на България. 

 

Така националният отбор на България победи Салвадор с 3:2 победи, записвайки едва за трети път в историята си такъв обрат, и през февруари ще играе плейоф за влизане в Световна група I на Купа Дейвис. 

 

България се представи в рекодно млад състав: Пьотр Нестеров (21 г.), Янаки Милев (20 г.), Александър Донски (26 г.), Илиян Радулов (19 г.) и Иван Иванов (15 г.).  Капитан на тима е Валентин Димов, а Тихомир Грозданов е помощник треньор.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Федерер критикува Зверев, извинява се на Алкарас
Каратанчева и Денчева с победи на старта на ITF турнира в Пазарджик
Виктория Томова е четвъртфиналистка в Сеул
Григор Димитров ще играе в Стокхолм след Берлин
Нестеров се класира за втория кръг в Румъния
Майката на Григор: Вярвайте в децата си
Григор и Ноле продължиха шоуто в столична дискотека (видео)
Три българки се класираха на 1/4-финалите на двойки на турнир на ITF в Пазарджик
Димитров спечели спектакъла с Джокович в препълнената зала в София
Кузманов отпадна от Чалънджъра в Сибиу