PALMS BET 7SPORT BWIN

Доайенът на тенис треньорите в България навърши 90 години

Доайенът на тенис треньорите в България навърши 90 години
22-07-2022 15:09 | Tennis24.bg

Днес 90 години навършва доайенът на треньорите и тениса в България Николай Николов. 

Роден през 1932 г. в София, той е първият випускник на специалност „Тенис" във ВИФ /сега НСА/ заедно с Асен Косев, „бащата" на варненската тенис школа от 60-те години. През 1958 г. Николай /Ники, както го наричат хората от тениса/ Николов става отговорен секретар на Републиканската секция по тенис /сега БФТ/, а две години по-късно вече е съюзен треньор и оглавява и Треньорския съвет.
 
Отличително за неговата треньорска работа е особеното внимание, което отделя на общофизическата подготовка /ОФП/ на състезателите. Основава и детско-юношеска школа на кортовете на БСФС /сега отново Софийски тенис клуб/. Десетки са неговите възпитаници в нея, сред които с титли и призови места в различни възрастови групи най-вече изпъкват Георги Георгиев /Гошо таланта/ и Евелина Иконописова.
 
В средата на 60-те години Николай Николов спечелва конкурс за старши преподавател във ВМЕИ /сега Технически университет/, изгражда много добри отбори и е ключова фигура за построяването на тенис базата на института. По съвместителство и без заплащане се занимава известно време и с мъжките „ракети" на СФД „Академик", когато „асове" там са близнаците Божидар и Матей Пампулови. Той е капитан и на мъжкия ни отбор за Балканиадата през 1969 г. в Анкара.
 
Дарен с много добро здраве и прекрасна физика, бате Ники продължава и след официалното си пенсиониране своята треньорска дейност в Техническия университет – София, а по-късно и до преди 7-8 години в Нов български университет.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Победи в два сета за Милев и Иванов в Куршумлийска Баня
Надал: Олимпийските игри са моята голяма цел
Медведев не допусна изненада на старта на Ролан Гарос
Последният танц на Рафа Надал
Виктория Томова със страхотна победа в Париж
Лия Каратанчева се класира за втория кръг на турнир в Словения
Надал срещу Зверев в блокбъстър, Томова започва в Париж
Вавринка не остави шанс на Мъри в спектакъл от първия кръг
Късметче на деня за 27 май 2024 година
Григор Димитров с летящ старт в Париж