PALMS BET 7SPORT BWIN

Кузманов стана част от Управителния съвет на БФТ

Кузманов стана част от Управителния съвет на БФТ
02-12-2021 19:32 | Tennis24.bg

В Пловдив днес се проведе общото събрание на Българската федерация по тенис. Като продължение на стратегията на ръководството за навлизане на нови енергични хора, с добра репутация и свежи идеи, готови да работят доброволно за българския тенис, бяха приети нови членове на Управата. 

Единодушно бе гласувано в УС на БФТ да влезе националът в тима ни за Купа "Дейвис" и втора ракета на България при мъжете - Димитър Кузманов.

Другите нови лица в Управата са:
Николай Михайлов – представител на строителната фирма "Трейс";
Александър Ралчев – бивш тенисист, шампион, а сега юрист и крупен строител;
Драгомир Драганов – един от най-изявените в сферата на спортния маркетинг и ивент мениджмънта. Той е и член на УС на ТК "Левски";
Николай Борисов – бизнесмен и успешен предприемач;
Калоян Радославов – бивш тенисист, сега член на нюйоркската адвокатска колегия, финансист и управител на строителната фирма "Арко".

В състава на УС вече не са Явор Цаков, Катерина Генова, Георги Харизанов и Христо Христов. Така общият състав на Управата се увеличи с двама души до 21.

Сред другите решения в административната част бе и промяна в устава, която урежда възможността за онлайн събрания, най-вече заради епидемичната обстановка в страната.

Спортният директор на БФТ Даниел Ангелов посочи пред участниците огромните успехи, постигнати през 2021 г. от българските тенисисти. Бяха изтъкнати представянето на девойките до 14 г., които станаха световни и европейски вицешампионки, а също така и отличното развитие на Пьотр Нестеров – европейски вицешампион при 18-годишните и финалист на турнир от Големия шлем. Не бе подминато участието на 16-годишните на "Джуниър Дейвис къп", както и титлата на Димитър Кузманов на "Чалънджър" в Барселона.

Тези и всички останали успехи на българските тенисисти бяха постигнати с огромната финансова и логистична помощ от страна на федерацията. БФТ през 2021 г. получи едва 720 000 лв. от ММС заради несправедливото си поставяне в III категория спортове, но въпреки това отдели 702 000 лв. директно за финансиране на родните таланти.

Освен това допълнително бяха осигурени средства за участие на турнири в чужбина на нашите тенисисти. Общата сума, осигурена за тези нужди от спонсори и партньори на федерацията, възлиза на 450 000 долара.

В допълнение – на българските таланти бе дадена възможност отново да участват световните сборни отбори под егидата на ITF, а също и да водят подготовка в престижни чуждестранни академии.Бяха осигурени и рекорден брой турнири за юноши и девойки, валидни за европейските и световни ранглисти. Въпреки това има идеи да се осъществят нови продукти и календарът да се увеличи още, като за целта се водят преговори с две американски компании.

Членовете на общото събрание обявиха тотална война на незаконните залагания и уредените мачове в тениса.

По покана на БФТ на събранието присъства Кирил Йорданов, инспектор в икономическа полиция, в отдел "Борба срещу престъпления в спорта". Той запозна делегатите с успешното взаимодействие между федерацията и МВР в тази посока. И съобщи, че вече има договореност между БФТ и полицията за изграждане на директна линия за информация за незаконни залагания и уредени мачове на базата на споразумението, което МВР има с организацията "Спорт радар". Това ще позволява по-бързо да се задейства апаратът на МВР и да се намесва дори превантивно при наличието на необичайно големи залагания на някои мачове по тенис.

Пред делегатите бе представен за първи път и съставът на новосъздадената комисия за етичен контрол, с което БФТ стана единствената федерация в страната, която има такъв орган. Засега тя е от четирима членове, като съставът ѝ ще се допълва. За всеки конкретен казус ще се събират да решават по трима членове на комисията.

Председател на Етичната комисия е Милен Ралчев, а членове са Даниел Джумалийски, Десислава Войнова и Никола Стойнов.

След продължителни дебати всички клубове се обединиха и гласуваха от 2022 г. нелицензирани треньори да не бъдат допускани да водят тренировки и занимания на кортовете на клубовете членове на федерацията.

Имаше и много мнения относно това дали да се провеждат първенства на закрито, най-вече с оглед на тежката икономическа и епидемична ситуация. Все пак бе гласувано да има такива първенства, но те вече ще се провеждат, без домакинът да осигурява спане и храна на участниците.

На общото събрание бе обсъдено и желанието на федерацията от 2022 г. активно да започне реализиране на програмата за влизането на тениса в училищната програма. Създадена бе и комисия за работа в тази насока, която да започне разговори с представители на МОН.

Затвърдено бе и желанието максимално да се продължи тенденцията БФТ да осигурява богат спортен календар, като целта е да се разшири географията на тениса у нас. Например през следващата година ще се направи опит да се обхване по-широк кръг от клубове, които да приемат турнирите от веригата UTR.

Сред другите решения бе и това от 2022 г. да се разшири програмата за развитие и обучение на треньорски кадри. Ще се организират и курсове за треньори, които нямат нужната квалификация. В програмата за обучение на треньорите задължително ще залегне и курс за управление на спортни клубове, който да бъде осъществен с катедрата по спортен мениджмънт в НСА "Васил Левски".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Пускат нова бира на българския пазар
Късметче на деня за 29 март 2024 година
Григор Димитров прегази Алкарас в два сета
Григор Димитров срещу Алкарас в ранните часове на петък
Медведев срещу Синер на полуфиналите в Маями
Късметче на деня за 28 март 2024 година
Шиникова с победи на сингъл и на двойки в Тунис
Електрохолд открива Стажантска програма 2024
Късметче на деня за 27 март 2024 година
Григор Димитров с нова победа над Хуберт Хуркач и първи четвъртфинал на