PALMS BET 7SPORT BWIN

Олимпийският тенис турнир 2024: някои дати и факти преди началото на надпреварата

Олимпийският тенис турнир 2024: някои дати и факти преди началото на надпреварата
25-07-2024 10:24 | Tennis24.bg

Историята на тениса на летните олимпийски игри започва още от първото съвременно издание на форума през 1896 г. в Атина. През 1924 г. поради регулаторни спорове, спортът отпада от програмата, но се завръща през 1988 г. за Игрите в Сеул. Тазгодишният олимпийски тенис турнир ни обещава една вълнуваща седмица, включваща най-добрите играчи в света, които, въпреки че няма да получат точки за ранглистата, ще дадат всичко от себе си за този така значим и престижен трофей.


Кои тенисисти ще участват на Игрите?

Италианецът Яник Синер, номер 1 в ранглистата на ATP, ще пропусне надпреварата поради здравословни проблеми. Настоящият олимпийски шампион от Германия Александър Зверев ще се стреми да вземе втория си златен медал, докато сърбинът Новак Джокович търси своя първи – неуловимо до момента постижение сред неговите тенис признания. Шампионът от Уимбълдън Карлос Алкарас ще направи своя дебют. Фокусът ще бъде и върху двукратния олимпийски шампион Анди Мъри, който наскоро обяви, че се оттегля след Игрите в Париж.

 

Световната №1 и действаща шампионка от Откритото първенство на Франция Ига Швьонтек и №2 Коко Гоф ще са топ поставени при дамите, където ще се включат девет от Топ 10 в ранглистата на WTA. Водени от Гоф и номер 5 Джесика Пегула, Съединените щати са единствената нация с две топ 10 състезателки на сингъл в своя женски отбор.

Кои са датите за тенис?
Тенисът на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. ще започне с мачовете от първия кръг на 27 юли, деня след церемонията по откриването, и ще продължи до 4 август, когато ще се проведат финалните мачове за медали, включително мачът за златото на сингъл при мъжете.


Каква е програмата за тениса?
След церемонията по откриването на Игрите в Париж в петък, 26 юли, играта ще започне в събота, 27 юли със срещи от първия кръг на сингъл мъже, сингъл жени, двойки мъже и двойки жени. Програмата ще започва всеки ден в 13 часа.


Първите спорове за отличия - за златен, сребърен и бронзов медал на смесени двойки, бронз на двойки мъже и бронз на сингъл жени - ще се играят в петък, 2 август. Двубоят за бронзов медал на сингъл при мъжете и финалът на двойки при мъжете ще се играят в събота, 3 август, а мачът за златен медал на сингъл при мъжете ще се играе в неделя, 4 август.


Какъв е форматът на Олимпийските игри по тенис в Париж? 

Схемата на сингъл се състои от 64 играчи, на двойки - от 32, а на смесени двойки - 16.

Кои държави ще участват?
Състезатели от 40 държави ще премерят сили на Игрите в Париж. Всяка страна може да номинира максимум четирима играчи по единично за всеки пол, както и два отбора по двойки - максимум шестима мъже и жени за всяка нация. Освен силни страни, сред които САЩ, Италия и Испания, играчи от Египет, Черна гора и Колумбия ще се състезават в Париж. Ливан ще направи своя дебют в тенис турнира с Бенджамин Хасан на сингъл при мъжете.

 

България ще бъде представена от първата ни ракета при дамите Виктория Томова, която ще дебютира на Олимпийски игри. 


Къде се играе тенисът?

Мачовете ще се провеждат в Париж на Stade Roland Garros, който е домът на Откритото първенство на Франция по тенис. Настилката е клей, а на предходното издание на форума в Токио тенис турнирът се игра на твърди кортове. Това ще е първият олимпийски тенис турнир на червени кортове след Барселона 1992, както и първият, който се провежда на съоръжения на мейджър турнир след Лондон 2012.  


Кой спечели последното издание на Игрите през 2021 г.?

Александър Зверев спечели златния медал на Олимпийските игри в Токио, Никола Мектич и Уесли Колхоф вдигнаха трофея на двойки, а Анастасия Павлюченкова и Андрей Рубльов спечелиха на смесени двойки. При дамите шампионка от Токио е швейцарката Белинда Бенчич, а при двойки жени Барбора Крейчикова и Катерина Синкова от Чехия отново ще играят в тандем след големия им успех заедно в Рио и кариерния златен шлем през 2022 г. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Фриц преди финала: Няма как ситуацията да стане по-стресираща
Тиафо: Предстоят добри времена за американския тенис
Лия Каратанчева ще спори за първа титла в кариерата си
Синер и Фриц ще определят новия шампион на US Open
Радулов се класира за полуфиналите на сингъл в Мадрид
Адриан Андреев отпадна във втория кръг на Чалънджър в Генуа
Вирусно заболяване спря Ива Иванова на четвъртфиналите на двойки на US Open
Радулов елиминира №2 в схемата и се класира за четвъртфиналите
Пегула и Сабаленка ще спорят на финала на US Open
Лазаров се отказва да играе за националния отбор на България