PALMS BET 7SPORT BWIN

Григор Димитров: Готов съм! Очаквам много добра публика във всеки един мач (снимки)

Григор Димитров: Готов съм! Очаквам много добра публика във всеки един мач (снимки)
25-09-2022 13:34 | Tennis24.bg

Григор Димитров вече проведе няколко тренировки в София за участието си на Sofia Open 2022! Седмото издание на турнира от сериите ATP 250 в „Арена Армеец“ е от 25 септември до 2 октомври! Бившият номер 3 в света, шампион в турнира от 2017 г., е поставен под №3 и ще се включи директно от втория кръг, където ще срещне спечелилия двубоя Микаел Юмер (Швеция) – Иля Ивашка. Днес той даде дълга пресконференция за турнира и очакванията си за следващата седмица.

ГАЛЕРИЯ
 
Как се чувстваш след толкова време, след онзи момент, в който целуна корта тук? Сега вече потренира и сигурно нямаш търпение да излезеш ида поиграеш?
Все едно не съм напускал. Чувствам се добре. Последните няколко дни търсех всяка една възможност да изляза да потренирам на Централния корт. Атмосферата отново е на много високо ниво. Започваме другата седмица и мисля да опитам.

Кога за последно се върна към онези мигове – целуването на корта и 360-градсовото селфи с феновете?
Това чувство никога не ме е напускало. Често, когато пътувам имам възможност да гледам мои мачове и специални моменти, през които си минавам. Тук беше един от най-специалните моменти. Така че това чувство никога не ме е напускало. Винаги имам една мисъл в себе си – не само за публиката и атмосферата, но и за България.

През 2017 година имаше един спор дали публиката трябва да те подкрепя толкова шумно. Тази година какво е твоето послание към феновете? Готов ли си за едно мощно „Мачкай, Гришо!“?
Готов съм, да! Очаквам много добра публика във всеки един мач. Това е за мен спортът. Всеки от нас в края на годината иска известна доза стимул, който да ти даде още по-голяма сила към края на годината.

Осъзнавал ли си през тези пет години, в които не игра на Sofia Open, че всъщност този турнир не може без Григор Димитров? И във връзка с предния въпрос – обмислял ли си да патентоваш репликата „Мачкай, Гришо!“, защото тя се използва навсякъде, дори когато Кобрата се боксира, или някой друг излиза да играе… В социалните мрежи хората казват „Мачкай, Гришо!“ без значение за какъв спорт става дума?
Това е чудесно. Не го знаех. Винаги е важно да имаш в турнира играч от страната. Но наистина, така се случиха нещата в последните години с турнирите. Особено в последните две три години видяхте колко промени имахме като турнири, като играчи. Толкова много неща се промениха. Всичко беше доста деликатно и участия, и турнири, и тренировки – всичко беше много различно.

Как се чувстваш в момента? Отшумяха ли всички контузии?
За момента съм добре. След US Open имах време да си почина, да направя някои генерални изследвания, да натрупам тренировки по-дълго, да се чувствам добре. Наистина, след US Open не бях в кондиция не само да тренирам. Просто не се чувствах добре. Но исках да се чувствам максимално добре за тези седмици. Затова може би не отидох да играя в Метц, може би защото не бях готов. Целта ми беше да съм на 100% идвайки в София. В момента се чувствам много добре, спокоен съм, при вас съм.

Със сигурност емоциите в София са много и положителни. Как успяваш да се концентрираш покрай всичката позитивна енергия, която те залива тук?
Опитвам се да я използвам с мен. Мисля, че не е нужно да се боря срещу нея. Напротив, трябва да я приемеш и да продължиш напред с тази енергия. Където и да играя, винаги, когато има българска публика, винаги се чувствам много добре и се опитвам да я използвам. Тук е още по-засилено това чувство. Хората, които ще идват да гледат… няма нищо по-хубаво от това да играеш на родна земя и да знаеш, че всеки един отстрани те подкрепя.

Доволен ли си от годината си? И мислиш ли вече за нов треньор?
Обмисляме за треньор. За момента решението беше взето. Няма да бързам да взимам някакво решение.
Годината като цяло беше…е добре. Разбира се, очаквах малко повече от себе си в определени моменти, но наистина имаше малки контузии, неща, които не се получаваха. Това е спортът. Тенисът е спорт, който е целогодишен. Всяка една седмица имаме турнири. Може би някой път, когато изпуснеш седмици без тренировка или имаш проблеми със здравето, отнема малко повече време за наваксване.

Няма от какво да се съмнявате – атмосферата тази година ще е същата като на мача срещу Йежи Янович през 2017 г. Бихте ли могъл да включите за следващата година, началото, участие в решаващата среща на България за изкачване в I Световна група за Купа „Дейвис“?
Надявах се да мога да отговоря на този въпрос. Но, както казах, първото нещо е да намеря правилния човек до мен от треньорска гледна точка. И да направим правилната програма за другата година. Също така – виждам, че всеки един от играчите в отбор се справя много добре. Но не мога да потвърдя участие.

Предполагам, че като бивш участник в Лейвър Къп, следиш какво става сега. В петък беше последният мач на Роджър Федерер. Роджър прокара топката между колчето и мрежата през една дупка. Знаеш ли какво следва от това? Има ли такова правило? И кой е най-ценният съвет, който Роджър ти е дал? Или кой е първият, който ти изниква в съзнанието?
По принцип, до колкото аз знам, топката трябва да преминава отгоре над мрежата. Не мога да отговоря по-добре. А може би той искаше да я прекара от там. Все пак всички знаем, неговата прецизността е доста известна.
Съвет… Преди да пусна снимка с него в Инстаграм исках да напиша. Просто не знаех какво да напиша за него. Сутринта направих една чернова, не се получи, следобяд – още една. Не се получи. Трета, четвърта. Започнах да питам хора около мен. Не можех да намеря правилните думи. И се сетих, че той ми беше писал едно съобщение. Голямо съобщение след мача ми с Рафа в Австралия. Върнах се, влязох в съобщенията си. Още го имам това съобщение. Започнах да го чета. От там намерих думите. Нещо, което винаги ме е възхищавало в Роджър. Всички знаем играта му. Но…Неговата настройка винаги да има следващ удар, следваща точка. Това е нещото, което изплува, когато се замисля за Роджър. Да, ударите, играта, слайсовете, сервиса. Но самата му психическа настройка по време на мач, преди мач, след мач, загуби, победи, е нещото, което най-много ме възхищава.

А какъв е най-добрият съвет, който си получавал от баща си?
Кой е най-добрият съвет (поглежда към баща си)? Те са много, да, много са. Не мога да кажа един. Имаше моменти, в които слушах, моменти, в които не слушах. Сега, така с времето…Семейството. Да, семейството. От там се започва.

Тази година в турнира участват двукратният шампион Яник Синер, шампионът от последния Мастърс – Кареньо Буста, един от най-големите таланти в Тура – Лоренцо Музети. Кой от тях, или някой друг, ще е най-големият съперник тук?
Мач за мач. Това е. Няма значение. Срещу който и да играя, искам да гледам от моята страна на мрежата. Това е най-важното. Да се наслаждавам на играта, да играя добре. Да опитвам нещата, които съм тренирал, това е най-важното за мен. С всички съм играл, срещу всички съм печелил. Така че не се страхувам от никой, срещу който да играя.

Всеки спортист, във всеки спорт, има момент, в който губи насладата от играта. Ако си имал такива моменти, какво правиш, за да си върнеш насладата от играта?
Може би е от настроението. Да, прав си, всеки има такива моменти. Всеки спортист минава понякога през момент, в който искаш да се събудиш и да не правиш нищо. Примерно. Или да си починеш няколко дни. Балансът е най-важното нещо. Също така, времето, годините, които прекарваш в тренировки, турнири, ставаш по-целенасочен. Понякога, когато загубиш, усещаш, че просто ти трябва малко време извън корта. Правиш неща, които искаш.

Възнамерявате ли да се върнете в Академията на Надал и имахте ли време да заредите батериите в Хасково?
За съжаление, нямах време да се прибера. Не знам за Академията. Често тренираме с Рафа. Той винаги ме подкрепя в тези ситуации, винаги ми е протягал ръка. Винаги съм добре дошъл там. Ако нагласим така програмата…Така че, защо не.

Преди турнира каза, че през 2017 си изпитал такава емоция, триумфът, са ти дали такава сила, която ти е позволила да направиш такава успешна година. Очакваш ли през 2022 г., когато започваш да преследващ новата си мечта – малката мечта в спорта, която не е никак лесна – да се върнеш в Топ 10, отново да постигнеш целта си?
Защо не? Предния път някой ме пита: „Как се чувстваш за неделя?“, а турнирът още не беше започнал. Така че в момента изцяло искам да се насладя не само на играта, отново на самия корт, на това да играя отново в България. За мен това е по-важното. Ако всичко това стане, останалото ще се нареди.

Как се чувстваш за неделя?
В момента съм добре. Днес е неделя.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Програма за осминафиналите на турнира в Барселона
Гергана Топалова отпадна в първия кръг в Словения
Късметче на деня за 18 април 2024 година
Шиникова приключи на единично и двойки в Хамамет
Зверев започна похода към хеттрик в Мюнхен
ИИлиян Радулов започна с победа в Испания, Янаки Милев отпадна в Турция
Надал отпадна във втория кръг в Барселона
Томова отпадна в първия кръг на турнир в Руан
Maserati отбелязва пълния преход към електрификация с Деня на Folgore
Донски с четвърта поредна победа в Монастир