PALMS BET 7SPORT BWIN

Честит рожден ден на Стефан Цветков – старши

Честит рожден ден на Стефан Цветков – старши
11-08-2022 12:47 | Tennis24.bg

Днес един от най-заслужилите и обичани български тенисисти и деятели Стефан Цветков – старши празнува рожден ден. 

Стефан Цветков е роден на 11 август 1941 г. в София. Започва да играе тенис 13-годишен на кортовете на "Спартак" (впоследствие "Левски Спартак"). Той е активен състезател до 40-годишна възраст, като участва на общо 25 държавни първенства. Участвал е на всички 5 национални спартакиади и четири балканиади. Той е многократен юношески шампион на страната, бил е и студентски шампион на България, а също двукратен шампион на двойки, в тандем с Цветан Цолов.

Големия Цъф е национал в периода 1959-1966 г. Бил е капитан на националния отбор както за Купа "Дейвис", така и за европейското отборно първенство King′s cup. Под негово ръководство побеждаваме Румъния като гости и Югославия в Загреб на King′s cup в състав Любен Генов, Божидар Пампулов, Матей Пампулов и Любомир Петров.

Считан е за един от най-талантливите български тенисисти и е помогнал на редица наши таланти. Обичан и уважаван в средите на Софийската бохема и сред иконите на интелигентните спортове от 50, 60 и 70 години.

След края на тенис кариерата си той става журналист, като е бил ТВ коментатор на тенис състезания, а в предаването "Всяка неделя" води култовата спортна рубрика "Спортни свидетелства". Също така е автор на много статии за печатни издания. Той е и сред организаторите на двете издания на турнира "Академик" в София през 1980 и 1981 г., когато те са кръг от веригата на АТР Volvo Grand Prix и на други турнири в България. От 1987 до 2009 г. живее и работи в Кипър.

Почетен член и тестер на PTR (Professional Tennis Registry). Това е най-голямата организация за сертификация на специалисти, базирана в Hilton Head, Island, South Carolinа, създадена от легендарния Денис Ван Дър Меер и ръководена от Дан Санторум - брат на дългогодишния Сенатор и кандидат за президент Рик Санторум (сега политически коментатор в CNN).

Почетен член на ТК „Левски".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Алкарас: Джокович никога не е бил неуязвим
Денчева и Евтимова отпаднаха във втория кръг в Анталия
Програма за осминафиналите на турнира в Барселона
Гергана Топалова отпадна в първия кръг в Словения
Късметче на деня за 18 април 2024 година
Шиникова приключи на единично и двойки в Хамамет
Зверев започна похода към хеттрик в Мюнхен
ИИлиян Радулов започна с победа в Испания, Янаки Милев отпадна в Турция
Надал отпадна във втория кръг в Барселона
Томова отпадна в първия кръг на турнир в Руан