PALMS BET 7SPORT BWIN

Кои тенисисти духаха свещичките на тортата на 28 и 29 януари

Кои тенисисти духаха свещичките на тортата на 28 и 29 януари
29-01-2021 17:44 | Tennis24.bg

Трима тенисисти, оставили несъмнено следи в развитието на любимия ни спорт, духнаха свещичките на тортата  в края на януари т.г.

Три четвърти век направи днес, 29 януари,  Кирил Яшмаков (на основната снимка). Двукратен първенец поединично при мъжете (1967-1968 г.), носител на общо шест шампионски титли в трите дисциплини, той с  основание е смятан за един от най-техничните и стилови български тенисисти. Просто „абониран” за златните медали още от момче, едва на 14 години става шампион при юношите –старша възраст до 18 г. и повече не отстъпва палмата на победител.

Още като юноша, Кирчо е привлечен в националния ни мъжки отбор и дори е определен за дебюта ни в Купа „Дейвис” през 1964 г. срещу Франция в Дижон. Отново за Купа „Дейвис”, но срещу Испания в Барселона през 1970 г., Яшмаков прави силен мач и особено оспорван трети сет (5:7) срещу първата ракета на иберийците Мануел Сантана. Срещу същия този Сантана, който четири години по-рано става първият испанец, триумфирал на „свещената” трева в  Уимбълдън. В края на мача срещу Сантана Кирчо получава обаче силни болки в рамото, начало на сериозна травма, а след по-малко от година и лекарска забрана. Така големият спортсмен на корта, изключително концентриран в своята игра и поне външно спокоен до невъзмутимост трябва да напусне състезателния корт в развета на силите си, едва на ...24-годишна възраст. „Родният тенис загуби един играч, който можеше да бъде българският Настасе”, ще каже по-късно за своя голям съперник, но и голям приятел, деветкратният ни шампион Любен Генов.

(Кирил Яшмаков изпълнява лифтиран форхенд)

Преминал след това на треньорското поприще, при работата си и в Кипър (1988-1995 г.), майсторът на спорта Кирил Яшмаков поема малкия Маркос Багдатис и го изгражда не само като надежден състезател, но и като характер на спортист.

(Кирил Яшмаков отразява трудна топка)

Рядко можем да срещнем такъв борбен и всеотдаен тенисист, играч, който и днес, вече на „почтена” възраст, продължава да гони всяка, дори безнадеждна, топка на корта, като Коста Денчев. Просто никой не би казал, че Коста е вече на 73 години, които навърши на 28 януари т.г. Възпитаник на много силната още от 60-те години варненска школа (треньор тогава е големият педагог Асен Косев), Коста несъмнено  е най-значимото  име на състезател в морската ни столица  до 1989 г. Винаги в челната четворка на юношеския ни елит през 60-те години, той представя успешно България и за Купата «Галеа» - неофициално световно отборно първенство за младежи до 21 г..

На два пъти «непробиваемият» в играта си от основната линия Денчев достига до финалните двубои поединично на републиканските ни първенства за мъже – през 1968 г. в зала и 1971 г. на открито. Най-големият международен успех на амбициозния варненец е може би класирането му през 1969 г. за финала на Откритото първенство на Югославия в Загреб. Тези състезания в западната ни съседка привличат доста силни тенисисти, защото още тогава предлагат солидни парични премии.

(Коста Денчев в игра)

Цели 32 години от своя живот,  вече доц. д-р Коста Денчев посвещава на треньорска и преподавателска работа в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Същевременно (от 1980 до 1994 г.) с много грижовност и замах управлява Студентската тенис база (сега БНТЦ) в Борисовата градина, разширява я и с нови три корта. При неговото ръководство базата се утвърждава като най-добрата и представителна тенис база не само в София. Почти 10 години (1999 – 2008 г.) е треньор по тенис в щата Северна Ка ропина (САЩ) и след сериозен изпит получава американски треньорски лиценз.

На 28 януари т.г. трябваше да почерпи за своята 68-а годишнина (роден е през 1953 г.) и Красимир Ангарски, избиран два последователни мандата през периода 1997 до 2003 г. за председател на Българската федерация по тенис. Състезава се успешно като момче и юноша за ЦСКА „Септемврийско знаме” и „Левски-Спартак”, в отбора е и по ски- алпийски дисциплини на ЦСКА. Често наричан „бащата на Валутния борд в България”, доцент д-р Ангарски е един от най-изявените дейци на банковото дело у нас след промените в края на 1989 г. И до днес, ръководителят на  единната администрация на деветте болници от карето на Медицинска академия,  излиза на корта с ракета в ръце. В оспорваното каре най-често негови партньори са: мс Коста Денчев (двамата са родени в един и същи ден- 28 януари), видният кардиохирург проф. д-р Генчо Начев, много запален тенис любител и Петър Михнев, съосновател на прочутия в близкото минало Тенис-ски клуб в Студентския град и бивш дългогодишен негов управител.

На тримата рожденици: Яшмаков, Денчев и Ангарски да пожелаем от сърце крепко здраве и бодър дух! За много години!

Текст и снимки: Борислав КОСТУРКОВ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Късметче на деня за 29 март 2024 година
Григор Димитров прегази Алкарас в два сета
Григор Димитров срещу Алкарас в ранните часове на петък
Медведев срещу Синер на полуфиналите в Маями
Късметче на деня за 28 март 2024 година
Шиникова с победи на сингъл и на двойки в Тунис
Електрохолд открива Стажантска програма 2024
Късметче на деня за 27 март 2024 година
Григор Димитров с нова победа над Хуберт Хуркач и първи четвъртфинал на
Григор Димитров срещу Хуберт Хуркач, гледайте двубоя онлайн тук