PALMS BET 7SPORT BWIN

Тенис страстите, с които живяхме през годината

Тенис страстите, с които живяхме през годината
20-12-2020 13:35 | Tennis24.bg

2020 година бе сред най-странните и тежки в световен мащаб. Пандемията с коронавирус преобърна представата ни за нормалност и изправи човечеството пред нечувано предизвикателство. Спортът също бе в застой. Близо половин година тенис не се игра, но въпреки това през годината се случиха неща, които заслужават да бъдат припомнени.

Сред събитията на годината беше завръщането на Цветана Пиронкова. Още в началото на месец март пловдивчанката обяви решението си отново да се състезава професионално, но завръщането ѝ на корта се забави с близо половин година заради пандемията с коронавирус.

Още на първия турнир, на който участва – Откритото първенство на САЩ, Пиронкова направи фурор. Играейки със „защитен ранкинг“, българката достигна до четвъртфиналите в Ню Йорк, където отстъпи пред бившата №1 Серина Уилямс (САЩ). Това беше първи турнир за Пиронкова от повече от 3 години насам (Уимбълдън 2017) и първи за нея като майка.  

Няколко седмици след това Цвети взе участие и на Откритото първенство на Франция – „Ролан Гарос“. Във френската столица тя игра благодарение на „уайлд кард“, дадена ѝ от организаторите и със съдействието на президента на БФТ Стефан Цветков. Пиронкова достигна до третия кръг в турнира, а със спечелените точки от Ню Йорк и Париж се завърна като първа ракета на България. Страхотното представяне на Цвети ѝ заслужи номинация в традиционните годишни класации на WTA. Българката бе сред четирите номинирани в раздел „Завръщане на годината“.

Друга родна тенисистка – Виктория Томова, също има с какво да се гордее през сезона. Софиянката спечели една титла – на турнир на твърди кортове в Съндърланд (Англия). Тя достигна и до финала в Глазгоу (Шотландия). И двата турнира са от категория W25 на ITF. Освен това, за първи път в кариерата си Томова се класира директно за основна схема на турнир от Големия шлем. Това се случи на US Open, където българката отстъпи на старта пред Аманда Анисимова (САЩ).

С титла през годината се поздрави и Гергана Топалова. Пловдивчанката бе над всички на турнира на клей в Ираклион (Гърция), който е от категория W15 на ITF.  Своят 15-ти трофей на двойки през сезона вдигна Диа Евтимова. 33-годишната състезателка триумфира на турнира Монастир (Тунис).

Силните тенис емоции за феновете на играта в България започнаха още с първите дни на годината. Причината беше дебютното участие на отборния турнир ATP Cup, който се проведе на територията на няколко града в Австралия. България, с капитан Григор Димитров, приключи надпреварата на престижната девета позиция в крайното класиране. В своята група „лъвовете“ постигнаха знаменит успех над Великобритания, който беше изкован от Григор Димитров и Александър Лазаров с победата им на двойки в решаващия мач, както и такъв над Молдова. В последния кръг отстъпихме на Белгия, като в дуела Димитър Кузманов постигна знаменит успех с 6:0, 6:3 над Стив Дарси.
Макар и да не прескочи групата си, отборът на България беше сред приятните изненади на турнира и заслужи сериозно медийно внимание от различни световни агенции.

В личен план, Григор Димитров не успя да спечели титла през сезона, но пък с резултатите си си гарантира приключване на годината в Топ 20 (българинът е №19). През есента на „Ролан Гарос“ той постави личен рекорд, достигайки до осминафиналите, като по този начин вече има участие във вторите седмици на всички турнири от Големия шлем.

В началото на март повод за гордост имаше и Димитър Кузманов. Пловдивчанинът стана рекордьор по брой победи на единично за България в турнира за Купа „Дейвис“ – 18, като по този начин задмина Тодор Енев и еднолично излезе на върха.

През сезона Кузманов игра на два последователни финала на турнирите от ITF във Фогау (Австрия) и Познан (Полша), но не успя да спечели трофей. С дебютна титла на ниво ITF обаче поздрави друг наш национал – Адриан Андреев. 19-годишният софиянец приключи годината с много силно участие и два последователни финала на турнира в Ираклион (Гърция), където успя да спечели втория, както и достигна до полуфиналите на надпревара в Мадрид.

През ноември в България за пета поредна година се проведе турнира Sofia Open, който е от категория АТП 250. В условията на пандемия, страната ни се справи отлично на организационно ниво и получи похвали както от АТП, така и от голяма част от световните звезди, които участваха в надпреварата. „Ще помня тази страхотна седмица в София през целия си живот“, каза след финала щастливият шампион – суперталантът от Италия Яник Синер, за когото това беше дебютна титла на ниво световен тур. Благодарение на „уайлд кард“ от организаторите, до тенис на световно ниво успяха да се докоснат Габриел Донев (квалификации), Александър Донски (квалификации), Васко Младенов (двойки), Димитър Кузманов (основна схема) и Адриан Андреев (основна схема).

Очакваме с нетърпение емоциите, които ще ни донесе 2021 г., в която се надяваме да говорим повече за тенис и по-малко за вируси.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Григор Димитров срещу Алкарас в ранните часове на петък
Медведев срещу Синер на полуфиналите в Маями
Късметче на деня за 28 март 2024 година
Шиникова с победи на сингъл и на двойки в Тунис
Електрохолд открива Стажантска програма 2024
Късметче на деня за 27 март 2024 година
Григор Димитров с нова победа над Хуберт Хуркач и първи четвъртфинал на
Григор Димитров срещу Хуберт Хуркач, гледайте двубоя онлайн тук
Григор Димитров: Хубаво е, че мачът беше толкова кратък
Мъри ще отсъства дълго, не е ясно дали ще се върне изобщо