PALMS BET 7SPORT BWIN

Вдъхновяващата история на Андре Агаси и какво може да научим от нея

Вдъхновяващата история на Андре Агаси и какво може да научим от нея
29-11-2020 18:07 | Tennis24.bg

Знаете ли кой е Андре Агаси? Ако отговорът на този въпрос е “Не!”, то автобиографичната му книга “Открито. Автобиографията на Андре Агаси” е добро начало да се запознаете с една от най-големите легенди, стъпвали някога на тенис корт. За да прочетете тази книга, няма нужда да се интересувате от тенис, няма нужда дори да харесвате този спорт. Книгата е подходяща за читатели на всякакви възрасти, а динамиката в нея ще ви развълнува така, както вълнува играта и на нейния автор. Ако това не ви е достатъчно да я направите част от вашата лична колекция още сега, то отличията ѝ са само още един довод за това - Забележителна книга на New York Times, както и Книга на годината на Forbes, San Francisco Chronicle и Washington Post.

Андре Агаси - кой е той?
Андре Агаси е роден на 29 април преди точно 50 години в Лас Вегас, Невада, в семейството на баща с арменски корени и майка арменка. Под зоркото око на своя строг до болка баща, участник в Олимпийските игри през 1952 г. като боксьор за Иран, Агаси започва усилено да тренира. По това време той е разкъсван между родителските очаквания, вътрешните си терзания и неприязънта към спорта, който по-късно го превръща в легенда. На 13 г. той отива в академията по тенис на Ник Болетиери и само за 3 години се нарежда до едни от най-добрите тенисисти в света. Стартът на професионалната му кариера през 1986 г. е естествено развитие на тези негови усилия.
 
Андре Агаси и неговата иконична визия от 80-те години
На 18-годишна възраст Андре Агаси е вече четвърти в света - сензационната му поява на световната тенис сцена привлича вниманието на пресата, но това не е единственото у него, което провокира журналистите. По това време Агаси умело си е създал славата на лошо момче, а визията му – дългата руса коса, ярките цветове на дрехите и емоциите на корта умело допринасят за развиването на този буен образ. Коментаторите, концентрирани върху качествата му извън корта, нееднократно предричат, че той никога няма да успее да спечели титла от Големия шлем. Но тези им прогнози се оказват напълно грешни.

Тенисът и Андре
Интересна е причина, поради която Андре не се явява на турнира Уимбълдън през 1988-1991  – на младия мъж не се понравила идеята, че трябва да носи изцяло бял екип. В допълнение към това, не обичал да играе на трева. Въпреки че за някои това може да звучи твърде високомерно, съвсем не било така. На следващата година той взема решение да стане част от турнира в последния възможен момент. И какво се случва? Агаси спечелва първата си титла от Големия шлем, но не и последната. В своята кариера той печели общо осем титли от Големия шлем – освен тази от Уимбълдън, той триумфира два пъти на откритото първенство на САЩ (US Open), четири пъти на откритото първенство на Австралия (Australian Open) и веднъж на откритото първенство на Франция, наричано Ролан Гарос. Към 2006 г. Агаси се радва на рекордните 17 титли от серията Мастърс, с каквито никой друг тенисист от този период не може да се похвали, както и цели 60 титли от професионалната верига ATP. Всички тези призове и награди му се отплащат в размер от над 30 млн. долара към 2006 г.
 
Любовта в живота на тогавашния № 1
На 27-годишна възраст Агаси се жени за американската актриса и модел Брук Шийлдс, но бракът им го довежда до 141-во място в световната ранглиста. Само след две години съвместен живот тенисистът подава молба за развод и се връща към стриктния режим на хранене и усилените тренировки с цел да възвърне кариерата си. И успява.
Две години след развода си с Брук той се жени за Щефани Граф - също толкова успешна германска тенисистка. Двамата имат две деца - Джейдан-Гил и Джаз-Ел и са заедно и до днес. Андре и Щефани отделят много време за набиране на средства към благотворителната им фондация за деца в неравностойно положение. Попитан в едно интервю “Кое е нещото, което считате за най-голямото си постижение?”, Агаси отговаря: “Това, че Щефи каза “да”.
 
Защо да прочетете “Открито” още сега?
Колкото и дълго да ви разкаваме за Агаси, трудно бихме успели да пресъздадем пъстротата на неговия живот така, както той самият го прави в книгата си. Кои са най-големите му успехи и как се преодоляват разочарованията по пътя към големия триумф? Въпреки че е издадена преди повече от 10 години, и до днес критиците определят “Открито” като една от най-добрите спортни автобиографии, писани някога. За кратко Агаси е съветник на сърбина Новак Джокович, а от края на сезона на 2018 г. той е част от екипа на нашенеца Григор Димитров, така че това, което ще ви разкаже, със сигурност е ценно.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Късметче на деня за 22 април 2024 година
Рууд е новият шампион в Барселона, Циципас отново не успя
Мартон Фучович с първа титла от шест години
Щруф заслужи първа титла в кариерата си
Алкарас до последно под въпрос за Мадрид
Гарбине Мугуруса сложи край на кариерата си
Късметче на деня за 21 април 2024 година
Терзийска се класира за финал на двойки в Сърбия
За втора поредна седмица: Рууд срещу Циципас на финал
Фучович срещу Навоне на финала в Букурещ