Winbet

Благодарим ти за уроците по спортна журналистика и доброта, Климент Величков!

Благодарим ти за уроците по спортна журналистика и доброта, Климент Величков!
21-11-2020 12:50 | Tennis24.bg

Пишейки с любов за спорта - така живя, така и напусна този свят големият журналист Климент Величков.

Изключителен професионалист, достоен пример за бъдещите поколения и учител за мнозина, имали честта да го срещнат по пътя си на спортни журналисти. И най-вече - добър човек, много добър човек!

Най-славните му години са като първи зам. главен редактор на емблематичния вестник “Старт” с 600-хиляден тираж. След това е зам. главен редактор и на вестник “Народен Спорт”, но всъщност всички знаят и признават статута му на главен мотор на изданието.

Климент Величков заминава за Америка в началото на новото хилядолетие, пренасяйки и своя над 35-годишен професионален опит, но и съпътстващите живота му почтеност и морал. Той е първият главен редактор на вестник „България” в Чикаго. По късно като главен редактор издава и пише двата вестника „България 21 век" и "Старт BG”, продължавайки славната традиция на "Старт" и в Чикаго.

Създател и главен редактор на аризонския вестник „Български Хоризонт”. Става зам. главен редактор и спортен кореспондент на излизащия от 2005 г. "България сега" - вестник за българите в САЩ и Канада.

След 16 г. в Америка заболява тежко и се прибира в България, където всекидневно за него се грижи фамилията на Михаил Томов в Ахелой - така, както самият Климент Величков се е грижил за спортната журналистика, българското и приятелите си. А големият спортен журналист показва и големия си дух, продължавайки да твори.

Климент Величков не спира да пише до сетния си миг - дори в последнитe дни от живота си пише за един от спортовете, на които е дал много - бадминтона.

На 84 г., след достоен живот, отдаден на журналистиката и българщината, той ни напусна така, както и живя - пишейки.

За Климент Величков винаги е било гордост да е част от Българската асоциация на спортните журналисти и Международната асоциация на спортните журналисти.

Но всъщност честта е на всички нас, които сме имали шанса да поживеем в неговото време, да се докоснем до личността Климент Величков и да се учим от него, че сред удовлетворенията от журналистическата професия е възможността да носим радост на хората!

Благодарим ти за уроците по спортна журналистика и доброта, Климент Величков!


Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Волейбол: подходящ ли е за вашето дете?
Вдъхновяващата история на Андре Агаси и какво може да научим от нея
Адриан Андреев за първата титла, целите в кариерата и чувството да играеш за България
Андреев: Щастлив съм! Не искам да спирам да играя
Евтимова отпадна на полуфиналите на двойки
Първа титла за Адриан Андреев
Подкрепете Tennis24.bg, купете си книга за тенис от нас
Адриан Андреев ще спори за трофея в Гърция
Адриан Андреев на втори пореден полуфинал
Доминик Тийм обяви следващата си голяма цел