PALMS BET 7SPORT BWIN

Марин Чилич: Българският спорт свързвам със Стоичков

Марин Чилич: Българският спорт свързвам със Стоичков
08-11-2020 17:19 | Tennis24.bg

Марин Чилич вече е в България и даде виртуална пресконференция в „Арена Армеец“. Хърватинът ще бъде сред звездите на Sofia Open 2020. Той е поставен под №8 в схемата, като в първия кръг ще играе с чешкия вундеркинд Йонас Форейтек. Ето и най-важното от пресконференцията на Чилич.

„Щастлив съм да бъда в България за първи път. Това е една спортна държава, която до момента нямах възможност да посетя. Миналата седмица се представих добре на турнира в Париж, изиграх няколко качествени двубоя и отпаднах след загуба от Юго Юмбер, който се намира в страхотна форма“, бяха първите думи на Чилич.

Попитан кое е първото българско име, за което се сеща от света на спорта, хърватинът отговори така: „На първо време се сещам за Стоичков. Помня много футболни мачове с негово участие. Ние (бел.ред. Хърватия и България) сме добри спортни нации в различни спортове. Определено футболът ни сближава. Съща така езикът ни е много близък. Ще спомена и Николай Пешалов (бел.ред. български щангист, който от 2000 г. се състезава за Хърватия). Той беше невероятен атлет. Не съм го виждал на живо, но моят физиотерапевт е работил с него и ми е казвал колко отлично подготвен спортист е“.

Чилич разкри, че по време на участието си на турнира в София ще изпробва някои нови неща, които ще се опита да имплантира в играта си през новия сезон.

„Sofia Open ми дава добър шанс да завърша сезона във възходяща линия. Надявам се да запиша няколко победи. Искам да използвам тази седмица, за да опитам някои нови неща, които искам да добавя към играта си за следващия сезон. Става въпрос за малки детайли тук и там, които обаче могат да ми бъдат от голяма полза“.

Чилич направи и равносметка на сезон 2020.

„Определено това не беше най-добрият ми сезон. Чувствам, че не съм на нивото от 2016, 2017, 2018 г. Това е нещо, което ще се опитам да коригирам. Имам някои върхове и спадове, което е нормално за всеки един спортист, но определено искам да се върна на нивото си от преди. Полагам усилия в тази посока. Важно е също да запазя мотивацията си на максимално високо ниво.

Като играч усещам, че все още мога да се развивам. И като технически детайли, и като психологическа издържливост. Искам да достигна пълния си потенциал, да намеря най-добрия баланс. Убеден съм, че имам качествата да се върна на местата в ранглистата, на които съм бил. Ще ви дам пример с Новак (Джокович), който изпраща фантастична година. Той успя да поддържа високо ниво на всички турнири, записа страшно много победи“.

Относно конкуренцията на Sofia Open 2020, Чилич каза следното:
„Трудно ми е да определя кой е фаворит за титлата. Срещу Оже-Алиасим играх наскоро. Той е качествен тенисист и съм сигурен, че му предстои сериозна кариера. Денис Шаповалов също играе страхотен тенис. Ако спечели титлата тук, ще бъде първа резерва на турнира в Лондон. Със сигурност ще бъде пределно мотивиран“.

Чилич също така изрази своята увереност, че Sofia Open 2020 ще бъде от изключителна полза за младите български тенисисти, които ще имат възможността да се докоснат до тенис от най-високо ниво.

Знам колко много значи да имаш такъв турнир. Първите ми две участия в световния тур бяха благодарение на домашни турнири. Дебютирах в тура през 2005 г. в Умаг. Година по-късно записах първата си победа в тура в Загреб. Тези турнири са от голямо значение за младите тенисисти. За тях това е възможност да наблюдават на живо играчи от най-високо ниво, някои дори имат шанса да тренират с тях. Sofia Open със сигурност носи допълнителна мотивация за младите“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Късметче на деня за 18 април 2024 година
ИИлиян Радулов започна с победа в Испания, Янаки Милев отпадна в Турция
Надал отпадна във втория кръг в Барселона
Томова отпадна в първия кръг на турнир в Руан
Maserati отбелязва пълния преход към електрификация с Деня на Folgore
Донски с четвърта поредна победа в Монастир
Симон Антони Иванов победи Габриел Донев на турнир в Сърбия
ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков
  Късметче на деня за 17 април 2024 година
Терзийска и Стоянова с победи на турнир в Сърбия, Каратанчева загуби в Италия