PALMS BET 7SPORT BWIN

Тийм успя! Доминик отстрани Надал за първи полуфинал в Мелбърн

Тийм успя! Доминик отстрани Надал за първи полуфинал в Мелбърн
29-01-2020 15:12 | Николай Драганов

Доминик Тийм постигна една от най-големите победи в своята кариера, като се наложи с 3:1 сета над Рафаел Надал на четвъртфинал на Australian Open.


Австриецът успя да спечели три тайбрека и постигна краен успех след след 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(6) в отделните части, което означаваше първа победа за него над Надал в турнир от Големия шлем.


Доминик за първи път ще играе на полуфинал в Мелбърн, където най-доброто му постижение до този момент беше четвърти кръг. За място на финала той ще спори с Александър Зверев, който по-рано днес надигра Стан Вавринка.


Австриецът показа невероятна психическа и физическа издръжливост, не се пречупи пред всички опити на Надал да се върне в мача след спечеления трети сет, и показа по-здрави нерви от един от най-силните психически играчи в историята на тениса в лицето на Надал в трите тайбрека.


Епичният сблъсък между двамата продължи 4 часа и 10 минути, за които Тийм записа 14 аса срещу 11 за Надал. Той записа 59% вкаран първи сервис срещу 70% за Надал, но и 78% срещу 69% спечелени точки при първи и 49% срещу 52% във втория.


Надал направи повече пробиви в мача - 4 за него от 9 възможности срещу 3 за Тийм от 8 опита. Австриецът имаше отчетливо предимство при уинърите - 65 срещу 49 и малко повече двойни грешки - 49 срещу 33 за Надал. Общо Тийм спечели пет точки повече в мача - 148 срещу 143.

 

Ключов момент беше краят на третия и началото на четвъртия сет. Рафа успя да проби при 5:4 в третата част, а след това поведе в четвъртия и имаше точка за пробив в подаването на Тийм. Австриецът обаче се справи, задържа подаването си, а след това на свой ред проби.

 

Сервирайки за мача, напрежението си каза думата и Тийм беше пробит, с което Надал се върна в мача. Нерви не липсваха и в тайбрека на четвъртия сет, който започна с няколко минибрейка, но в крайна сметка Доминик първи запази подаването си, а след това удържа и на още няколко разочарования, за да си тръгне с крайната победа в края. 


Доминик постигна пета победа от 14 мача в кариерата си срещу Надал, като никога досега не го беше побеждавал във формат 3 от 5 сета. 


Двама от считаните за бъдещи звезди на световния тенис - Доминик Тийм и Александър Зверев - ще определят един от финалистите в Откритото първенство на Австралия тази година. Другият полуфинал е между Новак Джокович и Роджър Федерер. До този момент Тийм води с 6:2 срещу Зверев. 

 

В резултат на отпадането на Надал на четвъртфиналите, Новак Джокович може да се върне на върха в ранглистата, ако защити трофея си в Мелбърн в неделя. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив
Радулов отпадна на четвъртфиналите в Телде
Циципас отрази два мачбола по пътя към полуфиналите
Руне оцеля в спартанските условия в Мюнхен, Зверев е аут
Донски остана на крачка от нов финал на двойки
Български съдия по тенис получи доживотно наказание заради корупция
Късметче на деня за 19 април 2024 година
Алкарас: Джокович никога не е бил неуязвим
Денчева и Евтимова отпаднаха във втория кръг в Анталия
Програма за осминафиналите на турнира в Барселона