PALMS BET 7SPORT BWIN

Победният поход на Ноле започнал с изкачване на планини

Победният поход на Ноле започнал с изкачване на планини
10-09-2018 09:32 | Николай Драганов

Новак Джокович се оказа непобедим за съперниците във втори пореден турнир от Големия шлем. Сърбинът беше категоричен на Уимбълдън преди няколко месеца, а от часове вече държи и трофея от US Open 2018 след победа над Хуан Мартин дел Потро на финала.

 

Само преди половин година Ноле се намираше в труден момент, бореше се да си върна старата форма след претърпяната операция и не беше ясно дали скоро ще е способен на това.

 

Днес обаче сърбинът изостава само от Рафаел Надал и Роджър Федерер в класацията по титли от Големия шлем, като има 14 такива в своята витрина - с два повече от същото време през миналата година, когато се беше оттеглил за дълго време с травма. 

 

"Може би преди 10 години бих казал, че не съм толкова щастлив да съм част от тази ера заедно с Рафаел Надал и Роджър Федерер. Днес, всъщност съм щастлив, наистина. Мисля че тези момчета и съперничеството ми с тях ме направиха това, което съм като играч", каза Джокович.


"Имам огромен респект към тях заради онова, което са постигнали на корта, но също така заради шампионите и моделите за подражание, които те са извън корта. Мисля, че ние изваждаме най-доброто от себе си всеки път, когато играем един срещу друг", добави сърбинът.


По пътя към триумфа си тази година в Ню Йорк, Джокович не трябваше да се среща с нито един от тях - Федерер отпадна преди четвъртфиналния им сблъсък от Джон Милман, а Надал беше победен от Дел Потро на полуфиналите след отказване. 


Сърбинът коментира и пътя си към днешния ден, в който изглежда непобедим, като си припомни къде се е намирал преди няколко месеца след претърпяната операция. 


"Очаквах... че след операцията ще се завърна бързо на високо ниво. Но както знаете, всъщност ми отне три или четири месеца. В този процес научих много за себе си, научих се да бъда търпелив, което никога не ми беше силна страна", призна Ноле.


На търпение го е научил и тазгодишния "Ролан Гарос", където достига до четвъртфинал и изглеждаше отново във форма, но отстъпи на изненада Марко Чекинато, който в началото на сезона играше на "Чалънджър" турнири.


"Бях много, много разочарован в онзи ден. Чувствах, че играх много добре в Рим, направих чудесни мачове в Париж и изведнъж почувствах, сякаш се провалих", разказа той. Решението? Малко почивка от тениса - двамата със съпругата си Йелена изчаквали планините около Париж пет дни. След тричасов преход, двамата се качили на висок връх. 


"Просто погледнахме на света от тази перспектива и вдишахме ново вдъхновение, нова мотивация. Помислих за тениса и за емоцията, която той предизвиква у мен. Всичко беше позитивно, почувствах, че имам нов въздух за този спорт", разказа сърбинът.


Шест седмици по-късно той прекъсна 54-седмична суша за трофеи и триумфира на Уимбълдън, докато неговият тригодишен син Стефан викаше "Татко, татко" от трибуните в "Ол Инглънд Клъб". Последва успех и в Синсинати, където Джокович стана първият тенисист, спечелил кариерен "Златен Мастърс" - всички трофеи от "Мастърс" категорията.


"Ако през февруари, когато претърпях операция, ми бяхте казали, че тази година ще спечеля Уимбълдън, US Open и Синсинати, трудно щях да повярвам. Но в същото време имаше една част от мен, която винаги си е представяла и е вярвала, че мога да се завърна на желаното ниво скоро", каза Ноле.


"Аз съм просто един от стотиците играчи, които се опитват да се преборят за своето място в турнирите от Шлема и да хванат трофея в ръцете си. Просто е важно да виждаш нещата от по-широка перспектива, за да оцениш всичко, което правиш и да бъдеш смирен", добави той.


Във "Флашинг Медоуз" Джокович на втори пореден финал успя да се справи и с публика, която подкрепя активно неговия съперник. Но вместо възгласите "Оле, оле, оле, оле Дел По, Дел По", сърбинът си натяквал, че всъщност пеят неговото име - Ноле. "Всъщност си налагах да чувам това, наистина", каза той. През 2015-та година, докато трибуните скандираха "Роджър, Роджър", сърбинът разкри пред "Ню Йорк Таймс", че се самоубедил, че скандирането всъщност е "Новак, Новак".


А докрая на годината Новак със сигурност ще има още много възможности да чува името си. Ноле е на второ място в годишната ранглиста и има всички шансове да атакува първото място в света в края на сезона. Само 1035 точки го делят от Рафа Надал. Но първо - Джокович планира ново изкачване на френските планини. "Съвсем скоро ще се покатерим малко", обеща той. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!

Последни новини
Донски остана на крачка от нов финал на двойки
Български съдия по тенис получи доживотно наказание заради корупция
Късметче на деня за 19 април 2024 година
Алкарас: Джокович никога не е бил неуязвим
Денчева и Евтимова отпаднаха във втория кръг в Анталия
Програма за осминафиналите на турнира в Барселона
Гергана Топалова отпадна в първия кръг в Словения
Късметче на деня за 18 април 2024 година
Шиникова приключи на единично и двойки в Хамамет
Зверев започна похода към хеттрик в Мюнхен